Tot în căutare de muzee etnografice, după cel din Paltin, schimbăm valea şi ajungem pe valea Putnei, în satul Bârseşti, sat fondat de Bârsan, fiul cel mai mic al Babei Vrâncioaia, cea care i-a dat lui Ştefan cel Mare cei 7 fii ai săi pentru a-l ajuta în luptă.

Muzeul se numeşte Rădăcina Vrancei,  inaugurat în 2010 de către un patriot al satului, Costică Beşa cu sprijinul Obştei. Am sunat la numărul afişat la muzeu şi în câteva minute ne întâmpină surâzând, nea Costică, trecut de 70 de ani, dar cu multă pasiune pentru tradiţional. Este o persoană umilă, nu a studiat mult că a trebuit să muncească, dar care ştie să cânte la numeroase instrumente, oferindu-ne ad-hoc o demonstraţie la fluier, caval şi vioară.

dsc06909-300x225

Nea Costică ne prezintă muzeul simţindu-se în vocea lui mândria că a reuşit să adune în acest mic muzeu câteva sute de obiecte care în zilele noastre nu se mai confecţionează sau mai rău, obiecte de a căror existenţă mulţi tineri nici nu ştiu. În colecţia sa se găsesc obiecte de uz casnic-linguri de lemn, blide (vase adânci de lut, de lemn sau de tinichea din bucătăria țărănească), costume populare, accesorii-glugi ciobăneşti, pieptar, bundă, bete, năframă, instrumente muzicale-fluier, vioară, nai, cimpoi, bucium, cobză, unelte de muncă-război de ţesut, strung şi alte obiecte vechi din viaţa de zi cu zi a omului. În plus, sunt expuse şi fotografii vechi, decoraţii, pistoale şi săbii.

dsc06858-300x225

dsc06886

dsc06882

Pe lângă acestea, în curte, nea Costică a construit câteva case tradiţionale în miniatură.

dsc06853

dsc06854

 

Sursa: http://www.viatainroma.ro/muzeul-radacina-vrancei-barsesti/

LĂSAȚI UN MESAJ