Un bărbat din Vrancea a găsit în curtea casei obiecte din epoca bronzului

0
41

Un barbat din Obrejita, Vrancea, care sapa o groapa in curtea casei sale, a gasit un vas ceramic din epoca bronzului, Cultura Monteoru, dar si mai multe fragmente de ceramica vechi.

Obiectele au fost gasite la o adancime de circa doi metri. Barbatul a anuntat autoritatile, iar acestea au ridicat obiectele, pentru a le clasa in patrimoniul cultural national.

Potrivit unui arheolog de la Muzeului Vrancei, care a studiat obiectele si locul in care au fost gasite, fragmentele, de culoare neagra, provin de la trei vase lucrate manual din lut ars. Acestea au dimensiuni diferite si au un model incizat manual.

Vasul ceramic gasit aproape intreg este din epoca bronzului, Cultura Monteoru.

Pentru moment, obiectele au fost predate Muzeului Vrancei, unde urmeaza sa fie expertizate si evaluate.

Cultura Monteoru poarta denumirea asezarii descoperite la Sarata-Monteoru, judetul Buzau, care ocupa un teritoriu intins in regiunile de deal din centrul Romaniei (sud-estul Transilvaniei, Moldova centrala, Vrancea si zona de nord a Munteniei pana in judetul Dambovita).

Situat in aria centrala de locuire a tracilor nordici, carpato-dunareni, grupul Monteoru era unul dintre cele avansate civilizatii din acea vreme (anii 3.000 – 1.600 i. Hr.).

LĂSAȚI UN MESAJ